Незадоволството во жаргонот за обликување со инјектирање се нарекува и недоволно застрелан или краток удар, недоволно полнење и незадоволство од дел. Тоа се однесува на делумна нецелосност на крајот од протокот на инјектирање од пластика или на делумно полнење на калап со повеќе шуплини, особено на тенки thinидови област или на крајот на патеката на проток. област. Манифестацијата е дека топењето е кондензирано пред да се наполни празнината, а топењето не е целосно пополнето откако ќе влезе во шуплината, што резултира со недостаток на материјал во производот.

калапи за инјектирање

Што предизвикува незадоволство од калапи за инјектирање?

Главната причина за краткиот удар е дека отпорноста на проток е преголема, што го прави топењето не може да продолжи да тече. Факторите кои влијаат на должината на протокот на топењето вклучуваат: дебелина на wallидот на дел, температура на мувла, притисок на вбризгување, температура на топење и состав на материјалот. Ако овие фактори не се третираат добро, тие ќе предизвикаат кратки обложувалници.

Ефект на хистереза: исто така наречен стагнација. Ако има релативно тенка структура во позиција близу до портата или позиција нормална на насоката на проток, обично засилувачи итн., Тогаш топењето поминува низ оваа позиција за време на процесот на обликување на инјектирање. Willе се сретне со релативно голема отпорност нанапред кога насоката на протокот на главното тело е мазна, а притисокот на протокот не може да се формира. Само кога топењето се полни во насоката на главното тело или влегува во притисокот на задржувањето, ќе се формира доволен притисок. Стагнатиот дел е исполнет и во тоа време, бидејќи делот е многу тенок, а топењето не тече, нема додаток на топлина и се зацврсти, предизвикувајќи кратко вбризгување.

Како да се реши незадоволството од инјектирање?

1. Метод на елиминација на дефект на кратко вбризгување:

–Материјал

Зголемете ја флуидноста на топењето

Намалете го додавањето на рециклирани материјали

Намалете го распаѓањето на гасот во суровините

--— Молдан дизајн

Локацијата на портата е дизајнирана да осигура дека тој прво го исполнува дебелиот wallид за да се избегне стагнација и да предизвика предвремено зацврстување на топењето на полимерот.

Зголемете го бројот на порти и намалете го односот на процесот.

Зголемете ја големината на протокот на каналот и намалете ја отпорноста на проток

Позицијата на приклучокот за издувни гасови е поставена соодветно за да се избегне феноменот на слаб издув (погледнете дали подгорливиот дел е изгорен)

Зголемете го бројот и големината на издувните порти

Додадете дизајн на бунар за ладен материјал за да испуштите ладен материјал

Распределбата на каналите за вода за ладење треба да биде разумна за да се избегне локалната температура на калапот да биде ниска

——Машина за обликување на инјекции

Проверете дали вентилот и внатрешниот wallид на цевката се сериозно истрошени. Горенаведената абење ќе предизвика сериозно губење на притисокот на инјекцијата и волуменот на вбризгување.

Проверете дали има материјал на приклучокот за напојување или дали премостува

Проверете дали способноста на машината за инјектирање може да ги исполни барањата за обликување

——Процесни услови

Зголемете го притисокот на вбризгување

Зголемете ја брзината на вбризгување и зголемете ја топлината на смолкнување

Зголемете го волуменот на инјектирање

Зголемете ја температурата на бурето и температурата на мувлата

Зголемете ја должината на топењето на машината за инјектирање

Намалете ја количината на амортизација на машината за инјектирање

Продолжете го времето на инјектирање

Разумно прилагодете ја положбата на секој дел од инјекцијата и брзината и притисокот на инјекцијата

- Дизајн на дел

Дизајнот на дебелината на Partидот на дел е премногу тенок

Делот има засилувачи кои предизвикуваат стагнација

Постојат големи разлики во дебелината на деловите, предизвикувајќи локално да се појави стагнација, што не може да се избегне со дизајнот на мувла

2. Мерки за решавање на проблемот со стагнација и подинјекција:

1) Зголемете ја дебелината на застојаните делови, а дебелината на деловите не треба да биде премногу различна. Недостаток е тоа што е лесно да се предизвикаат траги на мијалник;

2) Променете ја положбата на портата до крајот на полнењето за да се собере притисок на оваа позиција;

3) При обликување со инјектирање, прво намалете ја брзината и притисокот, така што на предниот дел на протокот на материјалот се формира подебел зацврстен слој во раната фаза на полнење и се верува дека зголемувањето на притисокот на топењето е наша заедничка мерка;

4) Користете материјали со добра флуидност.