Во споредба со боење на тонер, бојата на главната серија ги има следниве очигледни предности:

(1) Проблемот со загадувањето на животната средина предизвикан од летачки тонер е подобрен. Лесно е да се смени бојата за време на употребата. Не е потребно да се исчисти бункерот од екструдер, што е поудобно.
(2) Силна соодветност и правилно совпаѓање на боите. Бидејќи фабриката за производство на главната серија има разумно избрани пигменти (бои), помошни уреди, опрема за обработка и техники за обработка врз основа на перформансите на применливата смола за време на производниот процес, разликата во бојата што може да биде предизвикана од различни серии на тонер во производствениот процес е навремено Извршете корекции, комплементарни бои и прегледајте ги пред да ја напуштите фабриката. Затоа, може да се осигура дека боите од иста марка на главна серија на бои ќе останат релативно стабилни за двете серии на бои.

главна серија

(3) Во споредба со суво боење и гранулација на смола од смола, употребата на главната серија во боја може да го намали стареењето на смолата, како резултат на секундарна обработка на пластични производи, што е корисно за подобрување на работниот век на пластичните производи. ”
Најголемата предност на користењето на главната серија на бои е: во процесот на обработка, пигментот е целосно измешан со носачот на смола под дејство на помошниот агенс. Кога се користи, таа се става во смола за обработка во одредена пропорција, главната серија на бои брзо влегува во улогата, а смолата се препознава како „свекор“. Афинитет - компатибилноста е очигледно подобра од онаа на боење на тонер, па затоа е подобра за производителите на филмски и вртечки производи.
Се разбира, боењето на главната серија има и свои ограничувања. Поради малата количина додаток, времето на обработка на пластичните производи е кратко. Поради ограничувањето на односот должина-пречник на завртката на екструдер, дисперзијата на главната серија често не е добра како онаа на тонерот. Со уште еден процес на производство, трошоците за боење мора да бидат повисоки од оние на тонерот.
Кога перформансите на носачот во главната серија на бои се разликуваат од оној на смолата што треба да биде обоена, на површината на пластичниот производ често се појавуваат дисперзирани дамки, дамки во боја и обрасци. Затоа, употребата на главната серија на бои е ограничена поради нејзината компатибилност и дисперзивност. Производството бара минимална количина на нарачка, што не е соодветно за производство на делови со облик на вбризгување со неколку не-универзални бои.