Етикетирање во мувла (IML) е процес во кој етикетата се става во калапот пред да се инјектира пластиката, што резултира со тоа што етикетата станува составен дел од финалниот производ. Оваа техника најчесто се користи во индустријата за пакување за да се создадат висококвалитетни, издржливи етикети на пластични садови и производи. Етикетирањето во мувла нуди предности како што се подобрен изглед на производот, отпорност на абење и кинење и способност за инкорпорирање на сложени дизајни и графики. Тоа е популарен избор за пакување храна, пијалоци и други производи за широка потрошувачка.

Означувањето на корпата за боја може да се направи со користење на процесот на етикетирање во калапот (IML). Еве општ преглед на чекорите вклучени во креирањето на етикетата за кофа за боја користејќи IML:

1. Дизајнирајте ја етикетата: Направете дизајн за етикетата што вклучува елементи за брендирање, информации за производот и сите потребни графики или слики. Дизајнот на етикетата треба да се испечати на полипропиленски филм.

2. Подготовка на мувла: Калапот за корпата за боја се подготвува со потребните шуплини за да се смести етикетата. Калапот треба да биде дизајниран да овозможи вметнување на етикетата за време на процесот на обликување.

3. Поставување на етикетата: Претходно испечатената полипропиленска етикета се става во шуплината на мувлата пред да се вбризга стопената пластика. Етикетата е поставена на таков начин што ќе стане составен дел на конечната корпа за боја.

4. Калапи со инјектирање: Растопениот пластичен материјал се вбризгува во калапот, опкружувајќи ја етикетата и формирајќи го обликот на кофата за боја. Етикетата се спојува со пластиката за време на процесот на обликување, создавајќи силна врска.

5. Ладење и исфрлање: Калапот се лади за да се зацврсти пластиката, а корпата за боја со интегрираната етикета се исфрла од калапот.

6. Завршување: Откако ќе се отстрани корпата за боја од калапот, може да се извршат дополнителни процеси на завршна обработка, како што се отсекување на вишокот пластика или додавање рачки.

Следејќи ги овие чекори, етикетата за корпата за боја може ефективно да се креира користејќи го процесот на етикетирање во калапот. Овој метод обезбедува издржлива, висококвалитетна и визуелно привлечна етикета која станува составен дел на корпата за боја.

Етикетирањето во мувла (IML) е популарна техника за украсување и етикетирање на корпи за боја. Процесот на IML вклучува ставање на претходно испечатена полипропиленска етикета во калапот пред да се вбризга стопената пластика, што резултира со тоа што етикетата станува составен дел од конечната кофа за боја. Овој процес нуди неколку предности за етикетирање на кофата за боја, вклучувајќи:

1. Трајност: IML создава силна врска помеѓу етикетата и корпата, осигурувајќи дека етикетата останува недопрена и отпорна на оштетување од содржината на корпата, како и од факторите на околината.

2. Висококвалитетна графика: IML овозможува вградување на графики и дизајни со висока резолуција во етикетата, обезбедувајќи визуелно привлечен и професионален изглед на корпата за боја.

3. Отпорност на растворувачи: етикетите IML често се отпорни на растворувачи и хемикалии, што ги прави добро прилагодени за кофи за боја кои може да содржат различни видови бои и растворувачи.

4. Можности за брендирање: IML нуди можност да се вградат елементи за брендирање, логоа и информации за производот директно во етикетата, зголемувајќи ја севкупната маркетиншка привлечност на корпата за боја.

5. Ефикасност на производството: IML го рационализира производниот процес со интегрирање на етикетирање и обликување во еден чекор, намалувајќи го времето и трошоците за производство.

Генерално, IML е претпочитан метод за етикетирање на корпи за боја поради неговата издржливост, висококвалитетна графика и можности за брендирање. Обезбедува професионално и долготрајно решение за етикетирање за пакување со боја.

Подолу е кратко видео кое го прикажува IML на корпата за боја во машината за обликување инјектирање