ПОМ (исто така познат како Саиганг, Тране). Се добива со полимеризација на формалдехид како суровини. POM-H (полиоксиметилен хомополимер) и POM-K (полиоксиметилен кополимер) се термопластични инженерски пластики со висока густина и висока кристалност. Има добри физички, механички и хемиски својства, особено одлична отпорност на триење.

ПОМ е кристална пластика со очигледна точка на топење. Откако ќе достигне точка на топење, вискозноста на топењето брзо опаѓа. Кога температурата надминува одредена граница или топењето се загрева предолго, тоа ќе предизвика распаѓање.

Бакарот е катализатор за распаѓање на ПОМ, и бакарни или бакарни материјали треба да се избегнуваат во деловите во контакт со топењето на ПОМ.

ПОМ пластика

1. Пластичен третман

ПОМ има ниска апсорпција на вода, генерално 0.2%-0.5%. Во нормални околности, ПОМ може да се обработи без сушење, но влажните суровини мора да се исушат. Температурата на сушење е над 80 ℃, а времето е над 2 часа. Деталите треба да се извршат според информациите на добавувачот.

Процентот на рециклирани материјали што се користат генерално не надминува 20-30%. Но, зависи од видот на производот и крајната употреба, а понекогаш може да достигне и 100%.

2. Избор на пластична машина

ПОМ нема посебни барања за машини за калапи со вбризгување, освен што завртката нема стагнантна област. Општо земено, вбризгување на калапи е доволно.

3. Дизајн на мувла и порта

Заедничката контрола на температурата на калапот е 80-90, дијаметарот на тркачот е 3-6 мм, должината на портата е 0.5 мм, големината на портата зависи од дебелината на гумениот wallид, дијаметарот на тркалезната порта треба да биде најмалку 0.5-0.6 пати поголема од дебелината на производот , Ширината на правоаголната порта е обично 2 пати или повеќе од дебелината, длабочината е 0.6 пати поголема од дебелината на wallидот, а наклонот на одмрзнување е помеѓу 40′-130.

Издувен систем

POM-H дебелина 0.01-0.02mm ширина 3mm

ПОМ-К дебелина 0.04мм ширина 3мм

4. Температура на топење

Може да се измери со метод на воздушно истрелување

POM-H може да се постави на 215 ℃ (190 ℃ -230)

POM-K може да се постави на 205 ℃ (190 ℃ -210 ℃)

5. Брзина на инјектирање

Вообичаено е брзината да е премногу голема, премногу бавна за да се создадат бранови и премногу брзи за да се создадат бранови и прегревање на смолкнување.

6. Притисок на грбот

Колку е помал толку подобро, генерално не повеќе од 200bar

Карактеристики на процесот на калапирање со вбризгување ПОМ и поставување параметри на процесот

1. ПОМ е исто така типична пластика чувствителна на топлина, која сериозно ќе се распадне на 240 ° C. На 210 ° C, времето на престој не може да надмине 20мин; Дури и на температура од 190 ° C, времето на престој е пожелно да не надминува 1 час. Затоа, за време на калапи со вбризгување, под претпоставка за обезбедување на флуидност на материјалот, треба да се користи што е можно пониска температура на калапи и пократко време на греење.

2. ПОМ има очигледна точка на топење, хомополимер ПОМ е 175 ℃, кополимер ПОМ е 165. За време на обликувањето, распределбата на температурата на цевката е: 190-200 во предниот дел, 180-190 во средниот дел, 150-180 во задниот дел, а температурата на млазницата е 170-180. За производи со тенки ledидови, температурата на барелот може соодветно да се зголеми, но не треба да надминува 210 ° C.

3. ПОМ има ниска хигроскопност, а смолата не треба да се суши пред обработката. Доколку е потребно, може да се суши на 90 ~ 100 ℃ за 2 ~ 4 часа.

4. Вискозитетот на топење на ПОМ е чувствителен на стапката на смолкнување. Затоа, за да се подобри флуидноста на топењето, не е можно само да се зголеми температурата, туку и да се зголеми стапката на инјектирање и притисокот на инјектирање. За производи со големи порти, дебели wallsидови, кратки процеси и мали области, притисокот за инјектирање е 40-80MPa; општите производи се околу 100MPa. За производи со мали порти, долги процеси со тенки ledидови и големи површини, притисокот за инјектирање е релативно висок, и се движи од 120 до 140 MPa.

5. Температурата на мувла обично се контролира на 80-100 ° C. За производи со тенки wallsидови и долги процеси и сложени форми, температурата на мувла може да се зголеми на 120 ° C.

6. Високата кристалност резултира со големо намалување на калапот (2 ~ 2.8%), а дефекти како што се вдлабнатини и собирање се склони да се појават во дебели wallидни делови.

Темно кафени дамки

Опис: Делови со облик на инјектирање имаат точен тон на боја, но повремено се видливи дамки или ленти.

Машина за калапи за инјектирање:

A. Деградираната пластика од последното производство се зацврстува во завртката за пиштол и гумениот прстен. —— Користете мешавина за чистење или акрилен материјал со висока молекуларна тежина за чистење на уредот за инјектирање.

Б. Пластиката е заробена во „аголот“ или во просторот што не тече на уредот за инјектирање, што го прави да остане на висока температура премногу долго. —— Отстранете го барел и завртка за темелно чистење на површините во контакт со растопениот полимер; проверете дали млазницата е правилно лоцирана во барел; заменете ја отворот за затворање со отворена или директно прскалка; проверете дали гумената глава е оштетена.

В. Брзината со која пластиката влегува во шуплината е премногу брза за да предизвика прекумерно стрижење на склопот. - Намалете ја брзината на инјектирање.

D. Температурата на топење е превисока. —— Намалете ја температурата на барелот; проверете дали брзината на проток на телото за ладење е доволна за уредот за заклучување на бункер и прилагодете ја брзината на проток доколку е потребно; намалете го времето на циклусот за да ја зголемите пластиката што минува низ уредот за инјектирање.

E. Користење неточна брзина на површината на завртката и заден притисок, предизвикувајќи прекумерно стрижење на стопената пластика. —— Користете минимален притисок назад и точна брзина на завртката

Мувла:

A. Дамки од масло и масло се појавуваат во калапот. —— Отстранете ја и исчистете ја мувлата, особено устата.

Б. Премалку порти. —— Зголемете ја големината на портата.

В. Дебелината на wallидот на делот со вбризгување е премногу тенка, така што пластиката не може целосно да тече без деградација-проверете ја исправноста и конзистентноста на дебелината на wallидот.

Г. Нечистотиите се создаваат во калапот за топла тркалка-отстранете ја топла млазница за чистење